20 Contoh Soal Report Text Bahasa Inggris Beserta Kunci Jawaban

Report Text adalah teks yang bertujuan menyampaikan informasi dengan mendeskripsikan sesuatu secara umum, yang meliputi berbagai hal/dan fenomena alam dan sosial yang terjadi di sekitar kita. Report Text berisi serangkaian fakta yang logis dan bersifat objektif, tanpa ada keterlibatan pribadi (pendapat pribadi) penulis.

Struktur report text terdiri dari 2, antara lain :

  1. General classification ( klasifikasi umum )
    Pengantar tentang objek / fenomena yang akan dibahas
  2. Description ( Deskripsi )
    Menerangkan objek / fenomena yang di bahas, meliputi bagian-bagian, kualitas dan perilaku.

Ciri-ciri kebahasaan Report Text :

  1. Menggunakan simple present tense, kecuali apabila yang dibahas sudah punah, menggunakan past tense.
  2. Menggunakann action verb ( kata kerja tindakan ) dan relating verb, mislanya is, am, are, look, seem.
  3. Menggunakan general nouns (kata benda yang bersifat umum) misalnya green sea turtles, Northern Lights, orchids, platypus, figure skaters.

Contoh Soal Report Text Materi Bahasa Inggris

The following test is for question 1 to 2.

Youshould not miss the Barelang Bridges, six sophisticated full swing bridges that connect Batam-Rempang-Galang together. The six spectacular iconic to Batam. ‘Barelang’ is an abbereviation of the larger Setoko, Rempang, Galang and Galang Baru Island together. All bridges allow visitors convenient access, like travelling in one big island.
The total stretch of all six bridges is about two kilometres, and travelling from the first bridge to the last one would take around 20 minutes. The Tengku Fisabililah Bridge that connects Batam to Tonton island is very impressive and the most popular. The Ngha Trang Memorial Wall. a tribute to the Vietnamese boat people on Galang Island is also worth visiting.

  1. What makes the Barelang Bridges magnificent?
    A. They stretch far away.
    B. They stand strongly.
    C. They have six tall poles.
    D. They can swing freely
  2. After reading the text, the write hopes that the readers ….
    A. know where the bridges are
    B. are interested to visit Batam Island
    C. can tell the history of the Bridges
    D. know a clear description about the bridges

The following test is for question 3 to 5.

Purple passion fruit is a small, oval to round shaped fruit, approximately two to three inches in diametre at maturity. Thefruit’s skin is smooth, yet dimpled and at peak maturity can be heavily wrinkled. The skin’s colour varies with hues of dark purple and red. Below the skin is a cottony white peel. The interior seed cavity of purple passion fruit is filled with edible yellow to green jelly and medium sized black seeds. Its pulp is highly aromatic and it also has a tropical sweet tart flavour with nuances of pineapple, papaya, mango, and guava.
Purple passion fruit are prized for the jelly-like pulp they contain, which can be used rawor cooked in a number of dessert and beverage preparations. Slince in half and use a spoon to remove the gelatinous contents. Both the pulp and seeds are edible and ready to eat. For a less tart flavour, add a little sugar and cream to it before serving. Serve purple passion friut through cheese cloth. The seed free pulp of the purple passion fruit can be cooked down to make syrup for use in beverages, sauces, soups, preserves, sherbets, pie fillings, frosting, marsmallows and cakes.
Purple passion fruit is a subtropical fruit native to southern Brazil, Paraguay and northern, northern Argentina. Purple passion fruit thrives in warm to hot climates that experience moderate rainfalls and rare frost. Commercial production today comes out of India, New Zealand, the Caribbean, Brazil, Columbia, Ecuador, Indonesia, Australia, Peru, Africa, Israel and in the United States from Florida and California.

  1. What is the main idea of paragraph two?
    A. The taste of the purple passion fruit
    B. The origin of the purple passion fruit
    C. The way to consume the purple passion fruit
    D. The description of the purple passion fruit.
  2. The skin of the purple passion fruit starts wrinkled when they are ….
    A. raw
    B. dry
    C. ripe
    D. rotten
  3. “…. it also has a tropical sweet tart flavour …” ( Paragraph 1 )
    The word “it” refers to …..
    A. the jelly
    B. the pulp
    C. the black seed
    D. the purple passion fruit

The following test is for question 6 to 9.

This day the people of Pangkal Pinang can enjoy an iconic theme park like those in other big cities, such as Bandung and Jakarta. This new theme park is known as Bhayangkara Park of Pangkal Pinang Bangka Belitung or Babel Bhay Park.
Babel Bhay Park is located near the administration office complex of Bangka Belitung Province. To be precise, it sets beside the Police Force Headquarter of Bangka Belitung Region. The Area of the park is only rented for a year and the contract will possibly be extended for public need. This park makes the office complex become more attractive and beautiful.
This park has several places to relax and take pictures for your social medias with several unique themes. Those themes are named based on the divisions in Polda Kepulauan Bangka Belitung. The are Traffic Park from Drlantas Polda Babel, Hobbit House from Sarpras Polda Babel, Bird Park from Brimob Polda Babel, Outdoor Playground from Ditreskrimsus Polda Babel and many other parks.
The are also a jogging track around the lake, unique photo spots and cafe made of containers as its decorations. Visitors may have several activities there. This park can be an education place for children. They can play and learn about the traffic regulation there.

  1. People will be interested to visit the place because of ….
    A. the letters of Babel Bhay Park
    B. the education place for children
    C. the unique theme park
    D. the decoration of the cafe
  2. The theme park get their names from….
    A. the attractions the parks have
    B. the location near the police headquarter
    C. the social medias voting
    D. the names of the police divisions
  3. What exercise can visitors do in the park?
    A. Jogging
    B. Bowling
    C. Diving
    D. Swimming
  4. ” ….. the contract will possibly be extended for public need.”
    The underlined word has the closest in meaning to ….
    A. enlarged
    B. widened
    C. lengthened
    D. straightened

The following test is for question 10 to 13.

National Jamboree is my unforgettable experience. I joined the Tenth National Jamboree in 2016 when i was in the seventh grade. After i passed the scouting test in the Regency Council, I started the trainning for about four months. There were also several other students from other schools who passed the test.
The jamboree was held in Bumi Perkemahan Cibubur, in August,2021. My Friends, scoutmasters and i went there a week before the jamboree started. The scoutmasters said that it was necessary to adapt to the environment. There were several other patrols that came from other regencies. They had come several days before us.
The participatans came from almost all regencies in indonesia. There, we met and knew people from other regencies or provinces in indonesia. There was an activity to present the culture of each regency. This activity was like a parade. We learned many cultures and felt in love with indonesia even more.
The theme of the jamboree was ‘ Gembira, Keren, Asyik’. That was perfectly reflected on the activities because i felt so. There, we also learned important knowledge and life skills, such as friendship, destinations, such as Lubang Buaya Museum, Monumen Nasional ( Monas ) and Taman Mini Indonesia Indah ( TMII ).

  1. The text mainly tells us about …
    A. teh description of a national jamboree
    B. an interesting event in the national jamboree
    C. several activities in the tenth national jamboree
    D. several places near Bumi Perkemahan, Cibubur
  2. The writer feel …. following the activities in the jamboree.
    A. passionated
    B. comfortable
    C. confident
    D. amused
  3. Why did the writer have to come aerlier?
    A. To make friends with other members
    B. To give them advantages in the activities
    C. To know the indonesian culture
    D. To be used to the environment
  4. ” …. it was necessary to adapt to the environment.”
    The bolded word is similar in meaning to …
    A. alter
    B. adjust
    C. merge
    D. survive

The following test is for question 14 to 17.

There os a very popular place among couples. It is Heart Reef, in the Great Barrier Reef of the Whitsundays, Australia. Heart Reef is a stunning composition of coral that has naturally formed into shape of a heart.
Locatedin Hardy Reef, heart Reef is best experienced from the air by helicopter or seaplane, as visitors are unable to snorkel or dive there due its protected status. Many tour companies will combine a scenic flight over Heart Reef with other breathtaking spots in the Whitsundays, including Whitehaven Beach and Hili Inlet.
Heart Reef was discovered in 1970 by one Air Whitsunday’s pilot and is now an internationally recognised attraction of the Whitsundays and features on many postcards and brochures promoting the Whitsunday region and the Great Barrier Reef. It has been the site of many proposals and declarations of love over the years.

  1. What is the story about?
    A. A furious magical apple tree.
    B. Two brothers who lived harmoniously.
    C. A magical apple tree and two different brothers.
    D. A greedy elder brother and kind younger brother.
  2. The elder brother earned for his living by ….
    A. cultivating his land
    B. growing and selling apples
    C. cutting down trees in a forest
    D. collecting branches and selling them
  3. The conflict of the story is when ….
    A. the elder brother tended to cut down the apple tree
    B. the apple tree gave the elder brother golden apples
    C. the elder brother dissatisfied with the apples he received
    D. the apple tree was furious due to the elder brother’s greediness
  4. “After he finished, the elder brother apologised for treating him badly …”
    What does the bolded word refer to?
    A. The younger brother
    B. The elder brother
    C. The magical apple tree
    D. The magical spirit

The following test is for question 18 to 20.

Paddlefish is the common name for the ray-finned fish. It is characterised by an elongated, paddle-like snout with minute barbels, a large mouth with minute teeth and along gill rakers.
There are only two modern species of these fish, i.e. the plankton-feeding American paddlefish ( Polyodon spathula ) and the piscovorous Chienese paddlefish (Psephurus gladius).
Paddlefish are not closely related to sharks. However, they have several body parts that resemble those of sharks such as their skeletons and deeply forked heterocercal tail fins.
Paddlefish provide important economic, ecological and aesthetic values. During the last century, paddlefish and sturgeon have been commercially exploited for their eggs (roe) called caviar. Paddlefish and sturgeon are two of the most important fish for freshwater caviar. Their unique shapes and large sizes also add to the joy of nature for humans, including sport fishing. However, exploitation and habitat changes, among other factors, have significantly reduced the population of paddlefish.

  1. After reading the text, it is expected that the readers…..
    A. consume paddlefish
    B. sell and buy paddlefish
    C. breed paddlefish in aquariums
    D. preserve paddlefish from extinction
  2. From the text we know that paddlefish ….
    A. have a common shape
    B. have a small and long mouth
    C. have similar skeletons as sharks
    D. are mostly exploited for its meat
  3. Why does the population of paddlefish decrease?
    A. They are predators.
    B. They are difficult to bread.
    C. People destroy their habitats.
    D. People commercially exploit them.

Kunci Jawaban

  1. A
  2. D
  3. C
  4. C
  5. B
  6. C
  7. D
  8. A
  9. C
  10. C
  11. A
  12. D
  13. B
  14. C
  15. D
  16. C
  17. A
  18. D
  19. C
  20. D

Download Soal Report Text Microsoft Word / Docs

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [19.00 KB]

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.