(DOC) 30 Contoh Soal Narrative Bahasa Inggris Dan Kunci Jawaban

Teks narrative berisi cerita untuk menghibur pembaca atau pendengar. Teks ini berkaitan dengan rangkaian peristiwa yang mengarah ke suatu krisis, yang akhirnya menemukan penyelesaian. Ciri dari teks naratif adalah adanya unsur konflik (masalah) dan resolusi (penyelesaian masalah). Dalam sebuah teks naratif, pembaca mungkin dapat menemukan konfik dan penyelesaiannya lebih dari satu. Contoh dari teks narrative adalah dongeng, fabel, legenda dan cerita inspiratif.

Struktur teks narrative :

  1. Orientation : Pengenalan tokoh, waktu, dan tempat terjadinya cerita.
  2. Complication : pengembangan konflik (masalah).
  3. Resolution : penyelesaian konflik (masalah).
  4. Re-orientation : perubahan yang terjadi pada tokoh atau pelajaran yang dapat dipetik dari cerita. ( bagian ini bersifat optional, tidak harus ada dalam teks).

Berikut contoh bank soal tentang Narrative materi pelajaran Bahasa Inggris yang bisa digunakan sebagai ujian pembelajaran murid.

Contoh Soal Narrative Materi Bahasa Inggris

The following test is for question 1 to 3.

Once upon a time there lived a princess. Her parents always gave her everything she wanted, and she always got what she wanted. On her fifteen birthday, an old lady gave her a gift, a beautiful bracelet made of crystals. The princess gave her the kernel of a mango in return. The old lady got angry and left the castle. She was disappointed with the princess.
The old lady mumbled, ” i gave her a beautiful and expensive gift, but in return she just gave me a kernel?
The old lady threw the kernel into her front yard, and she moved to other places to develop her beusiness.
Several days later, her business went bankrupt and the condition forced her to return to her old house. She walked home and started to feel hungry. When she arrived to her house, she smelled something tasty from the house. There was a mango tree growing in her front yard. She did not expected that the kernel had grown fast.
She picked a mango from the tree, and minced it. She did not expected that the kernel of the mango was actually a shining diamond. That day, she thanked the god and princess for the gift she received.

  1. What did the old woman’s probably feel when she saw the mango tree?
    A. Angry
    B. Satisfied
    C. Shocked
    D. Excited
  2. Why did the old woman return home after moving to another place?
    A. She wanted to see the princess
    B. She could not live there
    C. She missed her house
    D. She became a pauper
  3. What can we learn from the story?
    A. Do not give something valuable to other people
    B. Do not leave your house without guarding
    C. Do not throw something in the ground
    D. Do not judge something by its appearance

The following test is for question 4 to 7.

A heron was walking sedately along the bank of a stream, its eyes on the clear water and its long neck and ponted bill ready to snap up a likely morsel for its breakfast. The clear water swarmed with fish, but Master Heron was hard to please that morning.
“No small fry for me,” he said. “Such scanty fare is not fit for a heron.”
Now a fine young perch swam near.
“No indeed.” said the Heron. “I wouldn’t even trouble to open my break for anything like that!”
As the sun rose, the fish left the shallow water near the shore and swam below into the cool depths toward the middle. The Heron saw no more fish, and very glad was it at last to breakfast on a tiny snail.

  1. The text tells us about a heron which …
    A. prefer red to eat snails
    B. had no food to eat
    C. had to eat so much fish
    D. was selective about its meal
  2. Why did the heron not immediately catch anything for its meal?
    A. it was waiting for its meal time.
    B. it saw nothing at the river bank.
    C. it was looking for the best food.
    D. it was waiting for another heron.
  3. What happened the heron at the end?
    A. it went home without anything to eat.
    B. it only had less food for its breakfast.
    C. it managet to get few fish for its breakfast.
    D. it went to another river bank to catch fish.
  4. “Master Heron was hard to please that morning.” (Paragraph one)
    The bolded can be replaced by …
    A. lure
    B. attract
    C. seduce
    D. satisfy

The following test is for question 8 to 10.

One cold stormy day a goatherd drove his goats for shelter into a cave, where a number of wild goats had also found their way. The shepherd wanted to make the wild goats part of his flock; so he fed them well. Butto his own flock, he gave only just enough food to keep them alive. When the weather cleared and the shepherd led the goats out to feed, the wild goats scampered off to the hills.
“Is that ther gratitude i get for feeding you and treating you so well?” complained the shepherd.
“Do not expect us to join your flock,” replied one of the wild goats. ” We know how you would treat us later on if some strangers should come as we did.”

  1. The text tell us about …
    A. a shepherd trying to attract wild goats
    B. a shepherd cashing out wild goats
    C. a shepherd feeding wild goats
    D. a shepherd taking a shelter with wild goats
  2. What can we conclude from the text?
    A. The wild goats joined the flock.
    B. The shepherd’s flocks were still hungry.
    C. The wild goats thanked the shepherd.
    D. The goatherd wanted to help the wild goats.
  3. “is that the gratitude i get for feeding you and treating you so well?”
    The bolded word refers to …
    A. the goatherd
    B. the wild goats
    C. the flock
    D. the goat

The following test is for question 11 to 13.

Once upon a time there lived a man by himself who couldn’t see, in a small town. He carried a lighted lamp with him whenever he went out at night.
One night as he was coming home after having a dinner outside, he came across a group of young travellers. They saw that he was blind, yet carrying a lighted lamp. They were curious and one of them asked him, “Sir, you can’t see anything! Why do you carry the lamp?” The blind man replied, “Yes, unfortunately, i am blind and i can’t see anything but a lighted lamp which i am carrying is for the people like you who can see. You may not see the blind man coming and end up pushing me. That is why i carry a lighted lamp.”
The group of travellers felt ashamed. Then, they apologized for their behaviour. They accompanied the man to his house.

  1. The story tell us about …
    A. a lighted lamp
    B. the young travellers
    C. a blind man’s journey
    D. a blind man with his lamp
  2. What did the young travellers do when they saw the blind man initially?
    A. They felt poor to the blind man.
    B. They apologized for their behaviour.
    C. They helped the blind man return home.
    D. They remarked on the blind man’s habit.
  3. We can learn from the story that we should not …
    A. judge others from our views
    B. ignore others who need favour
    C. blame other without an evidence
    D. give up with problems in our lives

The following test is for question 14 to 16.

Once there lived a giraffe. It was the tallest giraffe that anyone had ever seen. it was very proud of its height. The monkeys were very annoyed with giraffe’s behaviour. One young monkey thought to teach the giraffe a lesson.
One day it sait to the giraffe, “There’s lovely jiucy fruit growing on that three, but you wouldn’t be able to reach it.”
The giraffe said arrogantly, “it is impossible? just watch me.”
Then, the giraffe reared up its long neck, and put out the tongue, but the fruit was just out of reach.
“I said you couldn’t reach it,” said the monkey. ” But i can.”
Suddenly, the monkey jumped on to the giraffe’s back and scrambled up its neck. Then monkey said, “We could not do it alone, but we can do it together.”
After that, the tallest giraffe didn’t boast anymore, and it became best friend of monkey.

  1. What wasthe giraffe like?
    A. Selfish.
    B. Wicked.
    C. Boastful.
    D. Pessimistic.
  2. How could the giraffe realise its mistake?
    A. It couldn’t reach everything by itself.
    B. The monkey scrambled up the giraffe’s neck.
    C. The monkey gave it an advice to stay humble.
    D. The monkey taught it about how to pick fruit in a tall tree.
  3. What can we learn from the story?
    A. We should act politely.
    B. We should not underestimate other.
    C. We should not be greedy and selfish.
    D. We should realise that others are better.

The following test is for question 17 to 20.

There were once tho brothers who lived on the edge of a forest. The elder brother wes very mean to his younger brother and ate up all the food and took all his good clothes.
One day, the elder brother went into the forest to find some firewood to sell in the market. As he went around chopping the branches of a tree after tree, he came upon a magical tree. The tree said to him, “Oh kind Sir, please do not cut my branches. If you spare me, i will give you my golden apples.”
The elder brother agreed but was disappointed with the number of apples the tree gave him. Greed overcame him, and he treatened to cut the entire trunk if the tree didn’t give him more apples. The magical tree showered upon the elder brother hundreds upon hundreds of tiny needles. The elder brother laid on the ground crying in pain as the sun began to lower down the horizon.
The younger brother grw worried and went in search of his elder brother. He found him with hundreds of needles on his skin. He rushed to his brother and removed each needle with painstaking love. After he finished, the elder brother apologised for treating him badly and promised to be better. The tree saw the change in the elder brother’s heart and gave them all the golden apples they could ever need.

  1. What is the story about?
    A. A furious magical apple tree.
    B. Two brothers who loved harmoniously.
    C. A magical apple tree and two different brothers.
    D. A greedy elder brother and kind younger brother.
  2. The elder brother earned for his living by …
    A. cultivating his land.
    B. growing and selling apples
    C. cutting down trees in a forest
    D. collecting branches and selling them
  3. The conflict of the story is when …
    A. the elder brother tended to cut down the apple tree.
    B. the apple tree gave the elder brother golden apples.
    C. the elder brother dissatisfied with the apples he received.
    D. the apple tree was furious due to the elder brother’s greediness.
  4. “After he finished, the elder brother apologised for treating him badly ….”
    What does the bolded word refer to?
    A. The younger brother.
    B. The elder brother.
    C. The magical apple tree.
    D. The magical spirit.

The following test is for question 21 to 24.

Long ago a mouse and a frog were friends. Every morning the frog would hop out of its pond and go to visit its friend who lived in a hole in the side of a tree. It would return home at noon.
The mouse delighted in its friend’s company was unaware that the friend was slowly turning into an enemy. The frog felt slighted because though it visited the mouse every day, the mouse on its part, had never made an ettempt to visit it.
One day the frog felt it had been humiliated enough. When it was time for the frog to take leave of the mouse, it tied one end of a string around its own leg, tied the other end to the mouse behind it.
Th frog dived deep into the pond. The mouse tried to free itself, but couldn’t and soon drowned. Its bloated body floated to the top.
A hawk saw the mouse floating on the pond’s surface. it swooped down, and grabbing the mouse in its talons, flew to the branch of a nearby tree. The frog, of course, was hauled out of the water too. It desperately tried to free itself, but couldn’t and the hawk soon put and end to its struggles.

  1. Thestory mainly tell us about ….
    A. two good friends
    B. two close friends
    C. two hatred enemies
    D. two unfortunate friends
  2. What was the character of the frog?
    A. Crafty
    B. Irritable
    C. Annoying
    D. Outrageous
  3. What can you learn from the story?
    A. it is important to respect other, so they will respect you either.
    B. Being kind and gracious is important as it will always be rewarded.
    C. Don’t dig to deep a pit for your enemy, you may fall into it yourself.
    D. Never jugde people from their appearances, otherwise you’ll make mistakes.
  4. “The frog felt slighted because though it visited ….” (Paragraph 2)
    What does the underlined word mean?
    A. Offended
    B. Unhappy
    C. Furious
    D. Depressed

The following test is for question 25 to 27.

Once upon a time there was on old man and his wife. One day the man went to a bamboo grove to collect bamboo shoots, where he found a bamboo tree illuminated in the middle part. He wondered why and then became curious about what was inside. He carefully cut the bamboo and was astonished to find a pretty baby inside. He decided to pick her up and bring her back to his home.
After several year passed. the baby grew up and turned to a young and beautiful lady in the town. Everyone knew her because she was graceful and beautiful. There were so many gentlemen who proposed marriage to her. The old parents were very proud of her and tried to make her choose a candidate. She, however, decilined any proposal. She became very sad and cried every day. The old parents couldn’t understand why.
On a full moon night, she decided to explain why she cried. She told the parents that she had to leave home and return to the moon. She was frustrated for a long time because the time for her departure had come. The moon beams arrived to transport her back to the moon. She said goodbye to her old parents and gave then an elixir of life as a goodbye gift. They lived a long life after that.

  1. What is the text about?
    A. A girl’s regret.
    B. A girl’s beauty.
    C. A girl’s sadness.
    D. A girl’s love for their daughter.
  2. Where did the girl actually come from?
    A. The sun
    B. The moon
    C. A bamboo plant
    D. Bamboo shoots
  3. What is the main idea of paragraph one?
    A. A man brought a baby home.
    B. A man collected bamboo shoots.
    C. An old man cut a bamboo carefully.
    D. An old man found a baby in a bamboo shoot.

The following test is for question 28 to 30.

One hot day, alion and a wild bear arrived at a small spring together. There was only room for one at a time and they argued so fiercely about who should drink first. Then, they began to fight.
The lion slashed the bear with its sharp claws and the bear tossed the lion with its great power. The more they fought, the thirstier they became. However, none of them stopped to think how silly they were. Suddenly, they heard vultures cackling in the sky above. They were waiting for one of them to kill the other, so they could fly down and eat the loser.
“What fools we are to be fighting like this,” said the lion.
“We’ll only end up as food for villainous vultures and crows,” said the bear.
“Please drink first, you beautiful bear,” said the lion.
” No, no, loveliest of lions, you drink first,’ insisted the bear.
And the became the best of friends.

  1. The lion and wild bear realised their foolishness after knowing that ….
    A. one of them was killed in the fight
    B. one of them was killed by a vulture
    C. there was no water left in the spring
    D. there were vultures cackling in the sky
  2. What would finally happen if the lion and bear continued to fight?
    A. Vultures would prey the lost one.
    B. They would feel hungry and thirsty.
    C. Vultures would fight against the lion and bear.
    D. They would not be able to drink water from the wall.
  3. What can we learn form the story?
    A. The strongest will be the winner.
    B. A friend in need is a friend indeed.
    C. We should not dispute with our friends.
    D. We should not be kind to our enemies.

Kunci Jawaban

  1. C
  2. D
  3. D
  4. D
  5. C
  6. B
  7. D
  8. A
  9. B
  10. A
  11. D
  12. D
  13. A
  14. C
  15. A
  16. B
  17. C
  18. D
  19. C
  20. A
  21. D
  22. B
  23. C
  24. A
  25. C
  26. B
  27. D
  28. D
  29. A
  30. C

Baca Juga:
Contoh Soal Notice Bahasa Inggris Dan Jawaban
Contoh Soal Announcement Bahasa Inggris Dan Jawaban
Contoh Soal Greeting Card Bahasa Inggris Dan Kunci Jawaban

Download Soal Narrative Doc Microsoft Word

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.