40 Contoh Soal Narrative Bahasa Inggris Dan Kunci Jawaban

Teks narrative berisi cerita untuk menghibur pembaca atau pendengar. Teks ini berkaitan dengan rangkaian peristiwa yang mengarah ke suatu krisis, yang akhirnya menemukan penyelesaian. Ciri dari teks naratif adalah adanya unsur konflik (masalah) dan resolusi (penyelesaian masalah). Dalam sebuah teks naratif, pembaca mungkin dapat menemukan konfik dan penyelesaiannya lebih dari satu. Contoh dari teks narrative adalah dongeng, fabel, legenda dan cerita inspiratif.

Struktur teks narrative :

  1. Orientation : Pengenalan tokoh, waktu, dan tempat terjadinya cerita.
  2. Complication : pengembangan konflik (masalah).
  3. Resolution : penyelesaian konflik (masalah).
  4. Re-orientation : perubahan yang terjadi pada tokoh atau pelajaran yang dapat dipetik dari cerita. ( bagian ini bersifat optional, tidak harus ada dalam teks).

Berikut contoh bank soal tentang Narrative materi pelajaran Bahasa Inggris yang bisa digunakan sebagai ujian pembelajaran murid.

Contoh Soal Narrative Materi Bahasa Inggris

The following test is for question 1 to 4.

Once, a hunter lived a village. He used to boast of his brave hunting trips to the villagers. The villagers respected him a lot. He mostly told everyone how he had fought a lion bare-handed. He said that the tiny animals used to get scared even at the sight of him.
One day, the hunter was passing through a forest. He met a woodcutter from the same village.
The boastful hunter approached him and said, “How are you? it’s a fine day, isn’t it?”
“Yes, yes, indeed!” the woodcutter replied.
“Well, can you tell me if you have seen some footprints of the lion nearby? it’s been months since i defeated any.”
The woodcutter knew that the hunter only boasted, so he said, “Yes, a lion is in a nearby den. Can i take you there?”
The scared hunter said, “No … No … i only just wanted to see his footprints.”
Finally, the boastful hunter ran away from the spot.

  1. What is the best title for the text?
    A. A Boastful Hunter
    B. A Brave woodcutter
    C. A Woodcutter’s Advice
    D. A Woodcutter’s Rewards
  2. What did the hunter boast about himself?
    A. Nobody defeated him.
    B. He was the smartest man.
    C. He was the strongest man.
    D. He was the most courageous man.
  3. What did hunter feel when the woodcutter said that there was a lion in a nearby den?
    A. Upset.
    B. Scared.
    C. Jealous.
    D. Disappointed.
  4. If the hunter met a wild animal on the way, he probablyy would … it.
    A. trap.
    B. fight.
    C. catch.
    D. avoid.

The following test is for question 5 to 8.

Three large fish lived very happily in a pond which few people ever passed.
One day two menn who were passing by the pond was the fish. One of them said, “Let us hurry home and get our nets. Those fish are too fine to lose.”
The three fish were very much fightened. The first one thought a moment, then swam through the outlet of the pond into the river.
When the men came back with their nets, there were only two fish to be seen. The found the outlet of the pond and made a dam across it.
The second fish now began to think. It came to the top of the water and floated on its back. One of men picked it up in his net, but it seemed dead, so he threw it back into the water.
The fish that never thought sank to the bottom of the pond and was easily caught.

  1. What is the main idea of paragraph five?
    A. A man picked the second fish.
    B. The second fish could finally save itself.
    C. The second fish pretended of being dead.
    D. A man threw the second fish back to the pond.
  2. What was the main problem of the story?
    A. The fish could not escape from the men.
    B. Two men was going to catch the three fish.
    C. The third fist didn’t think about how to save itself.
    D. The fish looked for ways to escape themselves from the men.
  3. How could you describe the first fish?
    A. Smart
    B. Honest
    C. Patient
    D. Humble
  4. From the test we can learn that ….
    A. a good man is hard to find
    B. two heads are better than one
    C. no one succeeds without efforts
    D. a good beginning makes a good ending

The following test is for question 9 to 12.

A wealthy businessman worried about his son’s bad habits, so he sought counsel from a wise, old man. The old man met the man’s son and took him out for a stroll. They walked into the woods, and the old man showed the boy a small sapling and asked him to pull it out. The boy did so with ease, and they walked on.
The old man then asked the boy to pull out a small plant. The boy did that too, with a little effort. As they walked, the old man asked the boy to pull out the bush, which he did. The next was a small tree, which the child had to struggle a lot to pull out.Finally, the old man showed him a bigger tree and asked the child to pull it out. The child failed to pull it out even after trying several times, in different ways.
The old man looked at the boy, smiled and said, “So is the case with habits, good or bad”.

  1. The bussinessman worried about his son because he …
    A. was spoiled
    B. was unlucky
    C. behaved badly
    D. disobeyed his parents
  2. Why do you think the boy failed to pull out a bigger tree?
    A. It was a big challenge.
    B. He had done his best.
    C. The tree roots had settled deeply.
    D. The tree had a thin but strong stem.
  3. What can we learn from the story?
    A. It is best do everything with great efforts.
    B. it is hard to get rid of permanent bad habits.
    C. There will be many problems in human’s life.
    D. Nobody can change our bad habits if we don’t change them.
  4. “The child failed to pull it out … ” (Paragraph 2)
    What does the bolded word refer to?
    A. Bushes
    B. A sapling
    C. A small tree
    D. A bigger tree

The following test is for question 13 to 16.

Once upon a time there was a rose who was very proud of its beautiful looks. Its only disappointment was that it grew next to an ugly cactus. Every day, the rose would insult he cactus on its looks while the cactus stayed quiet. All the other plants in the garden tried to make the rose see sense, but it was too swayed by it own good looks.
One summer, the well in the garden grew dry and there was no water for the plants. The rose began to wilt. I tsaw a sparrow dip its beak into the cactus for some water. Though ashamed, the rose asked the cactus if it could have some water too. The cactus readily agreed and they both got through the tough summer as friends.

  1. What is the story about?
    A. Two different, but special plants.
    B. A beautiful, but arrogant rose.
    C. Two plants in a beautiful garden.
    D. A beautiful rose and an ugly cactus.
  2. From the story, we know that the cactus was …
    A. brave
    B. wise
    C. patient
    D. humble
  3. The rose ignored other plants’ advice to change its attitude because …
    A. it believed it was the prettiest.
    B. it could change others to do so.
    C. it thought that it was right.
    D. it didn’t trust other plant.
  4. What can you learn from the story?
    A. Don’t allow others influence your life.
    B. Never judge the others by the way they look.
    C. Respect others and they may respect you either.
    D. Dont’t let anyone underestimate you because of your look.

The following test is for question 17 to 20.

Once upon a time an owl and a pigeon met and talked.
“There are more owls than pigeons,” said Owl.
“No, way,” said Pigeon, “There are many more pigeons.”
“Let’s count!” answered Owl, “We will meet in the big wood a week from today.”
On that day. the owls came first. The trees were full of them. The owls laughed and said, ” OOwah-wah-wah!”
Soon they heard a loud roar from the sky. Pigeons were coming from everywhere! The owls could not believe there could be so many pigeons. They sat there moving their heads back and forth staring with wide eyes.
The owl stared so long and hard at the pigeons that their eyes just stayed that way. Then, one by one the one the owls took off, fled into the sky.
In the meantime, the pigeons were shouting to each other, celebrating their victory . Since then, owls have always travelled at night when the pigeons are asleep.

  1. The writer’s purpose of writing the text is ….
    A. to entertain the readers.
    B. to describe owls and pigeons.
    C. to relate the writer’s experience.
    D. to explain how owls have big, flat eyes.
  2. Why were the owls laughing when they first arrived?
    A. They were making jokes about the pigeons.
    B. They were telling foolish stories about the pigeons.
    C. They were sure they would out number the pigeons.
    D. They were talking about how ugly the pigeons were.
  3. Why were the owls staring at the pigeons?
    A. They were afraid that the pigeons would.
    B. They were shocked there were so many pigeons.
    C. They’d like to count the number of all the pigeons.
    D. Thay wanted to scare the pigeons by acting wicked.
  4. What can we learn from the story?
    A. Boasting will do more harm to others.
    B. Friendship is very easy to build.
    C. We can do anything if we are together.
    D. Being too proud does not make us noble.

The following test is for question 21 to 24.

One day several boys were playing at the edge of a pond in which lived a family of frogs. The boys amused themeselves by throwing stones into the pond so as to make them skip on top of the water.
The stones were flying thick and fast, and the boys were enjoying themselves very much; but the poor frogs in the pond were trembling with fear.
At last one of the frogs, the oldest and bravest, put his head out of the water, and said ” Oh, please, dear children, stop your cruel play! Though it may be fun for you, it mean death to us!”

  1. Where did the story take place?
    A. Next to a pond.
    B. In front of a pond.
    C. At the bank of a pond.
    D. Across from a pond.
  2. Why did the frog feel insecure?
    A. The boy frightened them.
    B. The stone would hurt them.
    C. The boys destroyed the pond.
    D. The water in the pond got dirty.
  3. What can you learn from the story?
    A. We should care for those around us.
    B. Our fun may be the cause of others un happiness.
    C. We should spend most of our time wisely.
    D. There is more precious than plaing with friends.
  4. There was the bravest among the frog…
    A. and
    B. so
    C. but
    D. because

The following test is for question 25 to 28.

Once upon a time there lived three neighbours in a beautiful village. Three of them were diligent farmers.
At one time the three neighbours were having trouble with their crops. All three fields had crops that were wilting and infested with pests. Each day they would try different ideas to help their crops. The first one tried using a scarecrow, the second used pesticides and the third built a fence on his field, all to no avail.
One day, the village head came by and called all three farmers. He gave them each a stick and asked them to break the sticks. The farmers could break them easily. He then gave them a bundle of three sticks and asked them to break it. This time, farmers struggled to break the sticks. The village head said, “Together you are stronger than when you work alone.” The farmers pooled their resources and got rid of the pests in their fields.

  1. What is the conflict of the story?
    A. The three neighbours’ crops failed.
    B. Pests infested the three negihbours’ fields.
    C. The village head gave the three neighbours quizes.
    D. The three neighbours’ efforts to help their crops failed.
  2. From the text we know that the three neighbours earned money by….
    A. cultvating their fields
    B. selling crops to a market
    C. collecting firewood
    D. working on others’ fields
  3. The moral value of the story is ….
    A. pratice makes perfect
    B. there is strength is unity
    C. hard work is a key of a success
    D. a friend in need is a friend indeed
  4. “… all to no avail.” What does it mean?
    A. it’s better to do nothing.
    B. Everything is impossible to do.
    C. All the efforts done are useless.
    D. There is no way out the solve the problem.

The following test is for question 29 to 32.

Once upon a time two brothers who lived on adjoining farms fell into conflict. They had been sharing machinery, trading a labour and goods as needed without a hitch. Then the long collaboration fell apart. It began with a small misunderstanding and it grew into a major difference which exploded into an exchange of bitter word followed by week of silence.
One morning there was a knock on the elder brother’s door. He opened it to find a man with a carpenter’s tool box. “i am looking for a few small jobs here and there. Could i help you?”
“Yes1″ said the elder brother. ” i do have a job for you. Look across the creek at that farm! That’s my neighbour in fact, it’s my younger brother and we don’t get along. Last week he dug a wider passage for water into his farm. But he ended up creating a very wide creek in between our farms and i am sure he did it just to annoy me. I want you to build me something so that we don’t have stand and see each other’s face from across.”
The carpenter said, “i think i understand the situation. i will be able to do a job that will please you.” The elder brother had to go to town for supplies, so he helped the carpenter get the materials ready and then he was off for the day. The carpenter worked hard all that day measuring, sawing, nailing.
At sunset when the elder brother returned, the carpenter had just finished his job. The elder brother’s eyes opened wide and his jay dropped. It was not what he had even thought of or imagined. It was a bridge stretching from one side of the creek to the other! A fine piece of work, beautiful handrails. To his surprise, his younger brother across the creek was coming to meet him with a big smile and arms wide open to hug him.
“You are really kind and humble, my brother! After all i have done and said to you, you still show that blood relations can never be broken! i am truly sorry for my behaviour,” the younger brother said as he hugged his elder brother”

  1. What is the text about?
    A. Two brothers is dispute.
    B. Two brothers having continuously bad crops.
    C. Two brothers competing with each other.
    D. Two brothers fighting for the carpenter’s services.
  2. What is actually requested by the elder brotherto the carpenter?
    A. a pond.
    B. a wall.
    C. a shed.
    D. a barn.
  3. What did the little brother feel towards his brother after seeing the bridge?
    A. Sad
    B. Angry
    C. Annoyed
    D. Regretful
  4. “You are really kind and humble, my brother!”
    What is the synonym of the bolded word?
    A. Honest
    B. Modest
    C. Diligent
    D. Courageous

The following test is for question 33 to 36.

“Away with you, vile insect!” said a lion angruly to a gnat that was buzzing around his head, but the Gnat was not in the least disturbed.
“do you think.” he said spitefully the lion, “that i am afraid of you because they call you king?”
The next instant he flew at the lion and stung him sharply on the nose. Mad with rage, the lion struck fiercely at the Gnat, but only succeeded in tearing himself with his claws. Again and again the Gnat stung the Lion, who now was roaring terribly. At last, worn out with rage and covered with wounds that his own teeth and claws had made, the Lion gave up the fight.
The Gnat buzzed away to tell whose world about his victory, but instead he flew straight into a spider’s web. And there, he who had defeated the king of beasts came to miserable end, the prey of a little spider.

  1. The text tell us about ….
    A. a lion which is annoyed by a gnat
    B. confrontation between a lion and a spider
    C. a gnat which loved to sting other animals
    D. a good relationship between a lion and a spider
  2. Why did the lion give up hitting the gnat?
    A. The lion only wounded itself
    B. The gnat stopped stinging the lion
    C. the lion felt nothing from the sting
    D. The gnat flew to bother th spider
  3. From the text we can learn that one should not be ….
    A. cunning
    B. arrogant
    C. dishonest
    D. temperament
  4. “… but only succeeded in tearing himself with his claws.”
    The bolded word can be replaced by ….
    A. ripping
    B. poking
    C. stabbing
    D. punching

The following test is for question 37 to 40.

Once upon a time, there were mice in a big house. They were so happy because they could get food easily. Their numbers were increasing. The mistress of the house did not like the mice. She wanted to get rid of the mice.
One day, she brought home a clever cat. The cat always guarded the pantry. She caught every mouse that came closer. No mouse had succeeded to enter the pantry. They never heard when the cat moved from its place until it was to late.
Their numbers kept decreasing. All mice started to worry and arranged a meeting to find a solution.
“The cat is very dangerous,” said the young mouse. “because she’s sly and sneaky. She tiptoes along on little padded paws. We never even hear her coming!”
“The assembled mice nodded in agreement.
“My suggestion is,” continued the young mouse. “that we tie a bell around the cat’s neck. That way we could hear whenever she tried to sneak up. We’d always have time to run and hide.”
All the mice burst into a big round of applause. This was a wonderful idea, it was generally agreed.But then and old mouse stood up slowly. He had to strain to be heard by all the mice.
“The young mouse’s idea sounds good,” the old mouse said. ” But now we have a new problem. Who will hang the bell on the cat?”
Every mouse in the meeting was silent.

  1. What was the problem of the mice?
    A. The mice’ food.
    B. The mistress.
    C. The house cat.
    D. The young mouse.
  2. Why did the mice feel happy in the meeting?
    A. The cat caught the mistress of the house.
    B. They had successfully taken the cat down.
    C. They got the answer for their problem.
    D. The mistress brought a cat home.
  3. Why were the mice silent after they had a good solution?
    A. They did not understand the idea well.
    B. They were afraid to carry out the idea.
    C. They disobeyed to do the idea.
    D. They did not have the tool needed.
  4. The mice arranged the meeting because they ….
    A. want
    B. wants
    C. wanted
    D. had wanted

Kunci Jawaban

  1. A
  2. D
  3. B
  4. D
  5. B
  6. B
  7. A
  8. C
  9. C
  10. C
  11. B
  12. D
  13. D
  14. C
  15. A
  16. B
  17. A
  18. C
  19. B
  20. D
  21. C
  22. B
  23. B
  24. A
  25. D
  26. A
  27. B
  28. C
  29. A
  30. B
  31. D
  32. B
  33. A
  34. A
  35. B
  36. A
  37. C
  38. C
  39. B
  40. C

Baca Juga:
Contoh Soal Notice Bahasa Inggris Dan Jawaban
Contoh Soal Announcement Bahasa Inggris Dan Jawaban
Contoh Soal Greeting Card Bahasa Inggris Dan Kunci Jawaban

Download Soal Narrative Doc Microsoft Word

class="kk-star-ratings kksr-valign-bottom kksr-align-center " data-id="5784" data-slug="">
5 / 5 ( 1 vote )
Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.