20 Contoh Soal Report Text Bahasa Inggris Dan Kunci Jawaban

Report Text adalah teks yang bertujuan menyampaikan informasi dengan mendeskripsikan sesuatu secara umum, yang meliputi berbagai hal/dan fenomena alam dan sosial yang terjadi di sekitar kita. Report Text berisi serangkaian fakta yang logis dan bersifat objektif, tanpa ada keterlibatan pribadi (pendapat pribadi) penulis.

Struktur report text terdiri dari 2, antara lain :

  1. General classification ( klasifikasi umum )
    Pengantar tentang objek / fenomena yang akan dibahas
  2. Description ( Deskripsi )
    Menerangkan objek / fenomena yang di bahas, meliputi bagian-bagian, kualitas dan perilaku.

Ciri-ciri kebahasaan Report Text :

  1. Menggunakan simple present tense, kecuali apabila yang dibahas sudah punah, menggunakan past tense.
  2. Menggunakann action verb ( kata kerja tindakan ) dan relating verb, mislanya is, am, are, look, seem.
  3. Menggunakan general nouns (kata benda yang bersifat umum) misalnya green sea turtles, Northern Lights, orchids, platypus, figure skaters.

Contoh Soal Report Text Materi Bahasa Inggris

The following test is for question 1 to 4.

The pronghorn is a mammal. it has a deer-like body. it has a tan to reddish brown doby. its cheeks, belly, rump, chest and inner legs are white.
The pronghorn has horns, not antlers. Its horns are made of two parts : a bony core that is covered by a sheath made of a stiff hair-like material. It is the only animal that has branched horns and sheds its horns each year. The outer sheatlh falls of every year in the fall and then grows back in the summer.
The pronghornis the second fastest land animal in the world. It can run at speeds of up to 60 miles per hour and run long distances at speeds of 30-40 miles per hour. It can breath in extra oxygen. Speed is important because the pronghorn lives in open areas where there is no place to hide from a predator.
The pronghorn is active all day long. It has excellent eyeslight and can spot a threat up to four miles away. When the pronghorn is threatened, it may attack with its sharp hooves.

  1. What is the main idea of paragraph three?
    A. Speed is very important for a pronghorn.
    B. The pronghorn is the second fastest land animal.
    C. A pronghorn can breath in extra oxygen when running.
    D. A pronghorn can runn at speeds of up to 60 miles per hour.
  2. What would happen if a pronghorn closes its mouth when running?
    A. It would not reach its most speed.
    B. A predator would not catch it.
    C. A predator would not realise its existence.
    D. It would not get much oxygen for energy.
  3. From the text we can infer that the pronghorn ….
    A. lives on a tree
    B. has a tan belly
    C. has a slim body
    D. notices closed objects only
  4. The pronghorn’s horns are unique because they
    A. are straight
    B. consist of three parts
    C. can shed each month
    D. can remove and grow back

The following test is for question 5 to 8.

Scintists believe that people inherit their affection for the scent of rain from ancestors who relied on rainly weather. Therefore, what makes rain smell so nice? There are several scents associated with rainfall that people find pleasing. One of these odours is called ‘petrichor’.
Several plants secrete volatile oils during dry periods. These oils are the compound of chemichal organics. It makes the oils are the compound of chemichal organics. It makes the oils have tiny molecules and can be easily distilled in the atmosphere. When the rains fall, these oils are released into the air.
The second reaction that creates petrichor occurs from soil-dwelling bacteria. Those bacteria, known as Actinomycetes, produce chemicals. The chemicals are released. These aromatic compounds combine to create the pleasant petrichor scent when rain hits the ground.
Another scent associated with rain is ozone. During a thunderstorm, lightning can split the oxygen and nitrogen molecules in the atmosphere. They can recombine into nitrate oxide in turn. This substance interacts with other chemicals in the atmosphere to form ozone. It has a sharp smell faintly reminiscent of chlorine.
It is possible for people to say that they can smell rain coming. The wind from an approaching storm has carried ozone down from the clouds into the people nostrils.

  1. What do people actually smell when rain comes approaching?
    A. The fragrant oil produced by plants.
    B. The oxygen scents in the air.
    C. The petrichor brought by wind.
    D. The smell of died soil bacteria.
  2. How can volatille oils from the plant be released into the atmosphere?
    A. The molecules are distilled in the air.
    B. The oils evaporate because of cold.
    C. The oils are mixing with the nitrogen.
    D. The thunderstorms break the oils apart.
  3. What will happen when the soil bacteria do not produce chemicals?
    A. The plants will not produce oils.
    B. The pleasant scent cannot be smelled.
    C. The rain will not fall to the eath.
    D. The thunderstorms will not formed.
  4. “….. which has a sharp smell faintly reminiscent of chlorine.”
    A. evocative
    B. suggestive
    C. resounding
    D. seeing

The following test is for question 9 to 12.

The birds of paradise is one of the most colourful flowers in the world. The name bird of paradise come from its spectacular flower shape which resembles a bird’s beak and head plumage.
Birds of paradise plants, also known as crane flowers is one of the most beautiful exotic flowers. They are native to South Africa and bloom from September through May.
The birds of paradise foliage resembles small banana leaves with long petioles. The leaves on the birds of paradise plant are arranged strictly in two ranks. They form a fan-like crown of evergreen, thick, waxy and glossy green foliage, making it a very attractive ornamental plant.
The leaf blades are 6 inches wide and 18 iches long. The birds of paradise plant usually reaches a height of 4 feet. Birds of paradise flowers are produced in a horisontal inflourescence emerging from a stout spathe.
The birds of paradise flower inflourescence is borne atop long scapes, or pedicels, that grow to 5 feet or more in height. The flower on the birds of paradise plant is the most unusual part.
Each birds of paradise flower is made up of three upright orange sepals and three highly modified vivid blue petals. Two of the petals are joined together in a structure resembling an arrowhead with the third petal forming a nectary at the base of the flower.

  1. The text is written to tell the readers about … in general.
    A. an object
    B. an ecosystem
    C. a species of plant
    D. an animal species
  2. What is the most unique part of these birds of paradise?
    A. Stems
    B. Petals
    C. Leaves
    D. Flowers
  3. How can people recognize that it is the bird of paradise?
    A. It has various colours
    B. It is unique and beautiful
    C. The petals form a fan-like crown
    D. Its flower is a like a bird’s beak and head plugmage
  4. “The birds of paradise foliage resembles small banana leaves …..”
    What is the synonym of the bolded word?
    A. Forms.
    B. Grows.
    C. Favours.
    D. Arranges.

The following test is for question 13 to 16.

Dew is the moisture that forms as a result of condensation. It is the result of water changing from a vapour to a liquid.
Dew forms as temperatures drop and objects cool down. If the object becomes cool enough, the air around the object will also cool. Colder air is less able to hold water vapour than warm air. It forces water vapour in the air around cooling object to condense. When condensation happens, small water droplets form-dew.
Weather conditions can also influence an area’s dew point. Strong wind, for instance mix different layers of air, containing different amounts of water vapour. This reduces the atmosphere’s ability to form dew.
Humid locations, such as the warm, coastal tropics, are more likely to experience dew than arid areas. Humidity measures the amount of water vapour in the air. Warm, humid air is full of moisture that can condense during calm, cool nights.

  1. What is the purpose of the text?
    A. To relate one’s experience related to dew.
    B. To persuade readers to observe formation.
    C. To amuse readers by telling a story related to dew.
    D. To tell readers about a natural phenomenon in general.
  2. Where is dew likely to form?
    A. In arid areas
    B. In moist areas
    C. In low-level areas
    D. In high-level areas
  3. The text is intended for ….
    A. librarians
    B. musicians
    C. politicians
    D. academicians
  4. It forces water vapour in the air around cooling objects to condense.” (Paragraph 2)
    What does the bolded word refer to?
    A. The object
    B. The colder air
    C. The water vapour
    D. The formation of dew

The following test is for question 17 to 20.

What is your hobby? I’m sure each of us has interest towards something which we like to do during our spare time.
Like myself, I love collecting toy cars, mostly replicas of famous sport cars. My hobby starded a few years ago when my father gave me my first toy car for my fifth birthday. I still keep the toy car well. Besides, I occasionally get toy car gifts from my relatives and friends. I also save my pocket money to buy toy cars. Up to noew, i have collected around 35 toy cars. They vary in size, colours and prices.
Meanwhile, my brother David loves outdoor activities; hiking and mountain climbing. He joined a mountain climbing club at senior high school and now at his collage. To date, he has climbed three mountains, Mount Merapi, Mount Slamet, and Mount Lawu. His next plan is to climb Mount Semeru in East Java, the highest mountain in Java.
Luckily, we have very understanding parents who support our hobbies. They only remind us not to ignore our duties as students, that is studying. We should be able to manage our time well for both studying and doing our hobbies.

  1. The writer’s purpose of writing the text is ….
    A. to describe the definition of a hobby
    B. to state that everyone should have a hobby
    C. to inform about her and her brother’s hobbies
    D. to relate her and her brother’s activities during free time
  2. How old was the writer when she received her first toy car?
    A. Four years old
    B. Five years old
    C. Six years old
    D. Seven years old
  3. What is the main idea of the last paragraph?
    A. The writer’s parents support their children’s hobbies
    B. We should balance between our studies and hobbies
    C. The writer’s and her brother can manage their time well
    D. The writer’s parents remind them about their duties to study
  4. “They only remind us not to ignore our duties as students, ….”
    The bolded word is closest in meaning to …..
    A. forget
    B. neglect
    C. abadon
    D. disrespect

Kunci Jawaban

  1. B
  2. D
  3. C
  4. D
  5. C
  6. A
  7. B
  8. A
  9. C
  10. D
  11. D
  12. C
  13. D
  14. B
  15. D
  16. B
  17. C
  18. B
  19. A
  20. B

Download Soal Report Text Microsoft Word / Docs

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [20.47 KB]

class="kk-star-ratings kksr-valign-bottom kksr-align-center " data-id="5438" data-slug="">
5 / 5 ( 1 vote )
Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.