Soal Latihan Ujian Nasional Bahasa Inggris Kelas 9 Paket 1

Tidak sedikit siswa yang merasa cemas ketika sudah memasuki masa ujian terutama menjelang Ujian Nasional. hal tersebut salah satunya disebabkan karena kurangnya persiapan dalam menghadapi Ujian Nasional. Persiapan menjelang ujian sangat diperlukan demi memperoleh nilai yang memuaskan. Yang paling utama adalah mempersiapkan kemampuan kita dalam menjawab soal. Berikut contoh soal Paket 1 latihan ujian Bahasa Inggris kelas IX. Terdapat juga Paket 2 serta Paket 3 contoh soal latihan ujian Bahasa Inggris kelas IX.

Soal Latihan Ujian Nasional Bahasa Inggris

Choose the correct answer!

Read the text to answer questions 1 and 2.
Hi Sari,
Feeling better now? By the way, we have a project in Biology class, cassava fermentation. It sounds interesting. We are in the same team. i hope you get well soon and return to school next week. We have to prepare.
Miss you,
Sandra

1. What is Sandra’s purpose to send the message?
a. To show her sympathy to Sari.
b. To ask Sari to go to school next week.
c. To remind Sari that they are in the same team.
d. to tell Sari about their Biology project that has to prepare.

2. What should Sari do after receiving the message?
a. Go to school immediately.
b. Make the cassava fermentation.
c. Prepare the project with Sandra.
d. Prepare the project in Biology class.

Read the text to answer question 3 to 5.

Book Fair

Many great books to choose from!
When: may 3 and 4, 10 a.m. to 5 p.m.
Where: School Cafetaria
Why: All money from the sale will be used to support the school orhcestra.

3. What is the writer’s intention to write the text?
a. To ask the students to come to the book fair.
b. To collect some money for school orchestra.
c. To request the students to meet at school cafetaria.
d. To invite the students to buy great books at cafetaria.

4. The event is held in order to …
a. persuade the student to buy great books.
b. make a sale to sell great books for students.
c. entertain the students at the school orchestra.
d. collect some money to support school orchestra.

5. “Many great books to choose from!”
The underlined word has the closest meaning with …
a. famous
b. horrible
c. excellent
d. important

Read the text to answer questions 6 to 8.

6. Where can we probably find such announcement?
a. At tje announcement board of the city hall.
b. At the Monroeville plan.blogspot.com.
c. At the parking area of the downtown.
d. At the public services of the town.

7. What will the reader do after reading the announcement?
a. Prepare the vision for Monroeville.
b. Make some public places at the downtown.
c. Open the blogspot to get some information.
d. Discuss with the citizens about the town meeting.

8. Based on the text, people … come to the meeting in order to share the ideas for their town.
a. can
b. must
c. shall
d. will

Read the text to answer questions 9 to 11.
To: Devi
I’ve got news that my grandmother is sick and hospitalized, so my family and I have to visit her immediately. Therefore, I cannot attend the class tomorrow. Would you mind submitting my report to Mr. Johan? (It will due tomorrow)
Thank you for your kindness,
arief

9. What do you think Devi is?
a. A visitor.
b. A student.
c. A teacher
d. A reporter.

10. What will Devi probably do after receiving the message?
a. Go to Arif’s class.
b. Go to the hospital.
c. Meet Arief to take the report.
d. Meet Mr. Johan to ask the report.

11. “It is due tomorrow”. The word ‘it’ refers to …
a. the class
the news
the report
the hospital

Read the text to answer questions 12 and 13.

12. What’s the writer’s purpose to write the text?
a. To invite someone to come to her patty.
b. To remind someone to bring a swimsuit.
c. To ask someone to come to Anna’s house.
d. To tell someone about Anna’s birthday party.

13. What should the receiver do after getting the card?
a. Buy a prize for Anna’s birthday party.
b. bring a swimsuit and change of clothes.
c. Confirm to Kathryn for the coming to the party.
d. prepare a new dress and change of clothes.

Read the text to answer questions 14 to 14.

14. What is the writer’s intention to write the text?
a. To explain people how to use wet umbrella packing machine.
b. To tell people how to keep the environment clean and tidy.
c. To ask people to use wet umbrella packing machine.
d. To influence people to buy the product.

15. What is the benefit of the user to use the product?
a. The entrance area stays safe and dry.
b. It’s easy and quick to operate the product.
c. The product is recyclable and already tested.
d. The floors are always dry during the rainy days.

16. “… from dripping all over your floors …”
The underlined word has the closest in meaning with …
a. slippery
b. humid
c. dry
d. wet

Read the text to answer questions 17 to 19.

17. The text would be best read by ones who …
a. do not have time for learning in Spring season.
b. do not have money to pay for the school payment 100%.
c. want to have proficient in business and technology.
d. want their children learn continually until PhD program.

18. what makes the people interested to read the advertisement?
a. They can choose the campus for learning.
b. They will get discount up to 50% in every season.
c. There are so many Doctors to teach them in institute.
d. There are many choices in faculty and at time for learning.

19. “50% admission fee waived”
The underlined word is closest meaning to …
a. bill
b. salary
c. charge
d. payment

Read the text to answer questions 20 to 22.

20. By reading the text above, we will know …
a. when the product is consumed
b. the component of the product
c. where the product is made
d. the nutrition of the fruits

21. Who should consult the doctor before consuming the product?
a. Adult person
b. Young mother
c. Children under 18
d. Children above 18

22. ” … If safety seal is damaged or missing …”
The underlined word is closest meaning to …
a. injured
b. broken
c. spoiled
d. enhanced

Read the text to answer questions 23 to 25.
To Hanny,
You must be very happy to graduate after four years of sacrifice and hard work. It takes special dedication and perseverance to get through such a demanding course of study. we congratulate you and wish you the best as you embark on your next exciting adventure. your achievement is an example to us all. Keep in touch!
Your friend,
Yany

23. The writer writes the text in order to …
a. praise her friend’s success in study.
applaud her friend as a good example.
c. commend her friend as the best student.
d. congratulate her friend as a hard worker.

24. The writer hopes that Hanny will …
a. be always the best
b. have a good dedication
c. always greet each others
d. be a good model for others

25. ” … as you embark on your next …”
The underlined words have the closest meaning with …
a. end to
b. start on
c. come to
d. bring into

Read the text to answer questions 26 to 29.

Sydney Opera House, is located on Port Jackson (Sydney harbour), New South Wales, Australia. Its unique use of a series of gleaming white sail-shaped shells as its roof structure makes as it one of the most-photographed buildings in the world.
The Opera House is Sydney’s best-known landmark. It is a multipurpose performing arts facility whose largest venue, the 2,679-seat Concert hall, is host to symphony concerts, choir performances, and popular music shows. Opera and dance performances, including ballet, take place in the Opera Theater, which seats just over 1,500. There are also three theaters of different sizes and configurations for stage plays, film screenings, and smaller musical performances. The forecourt, on the southeastern end of the complex, is used for outdoor performances. The building also houses restaurants and a professional recording studio. In 2007 the Opera House was deisgnated a UNESCO World Heritage site.

26. The writer’s purpose to write the text is to … the Sydney Opera House.
a. mention the part of
b. show the beautify of
c. persuade people to visit
d. tell the location and the roof of

27. How does the writer describe the Sydney Opera House?
a. It has unique roof as white sail-shaped shells.
b. It consists of some restaurants and studios.
c. It was used for performing arts in 2007.
d. It was Sydney’s best-known landmark.

28. What will the reader probably do after reading the text?
a. Do opera and dance recording.
b. Appreciate it as the icon of Australia.
c. Plan to visit it and take some pictures there.
d. Make another Opera House in other country.

29. ” … it one of the most-photographed buildings in the world.”
The underlined word refers to …
a. the Sydney Opera House
b. the Opera Houses’s roof
c. the New South Wales
d. the Sydney Harbour

Read the text to answer questions 30 to 32.
I had the most unforgettable experience in my life when I was 18. I still remember that day vividly. That night I had studied at school library; it was 10 o’clock, and I prepared to go back home. As I passed through the school gate, I said goodbye to my friends. Suddenly I saw a strange thing in front of me.
There was a male standing beside the cross-walk; the traffic light was green, he could walk forward, but he didn’t. He was just standing there and made no actions. I was so confused at this sight. I decided to walk over to him and I could see he was wearing sunglasses and holding a white stick; then I knew this man was blind.
In this cold winter day, pedestrians all wore heavy coats, including him and me. I also noticed that there was a sign around his neck. The sign said “I am virtually deaf and blind; please help me cross the street. Tap me on the shoulder.” So I tapped him on the shoulder, and then he put his left hand on my right shoulder and I led him across the street. All the process was quiet; the only thing I could hear was the sounds of our steps. It was a chilly night too, but I knew he would feel warm at this moment. When we got across the street, he bowed in thanks, and started walking up the block, to the next corner, then the next. While he walked past me, I couldn’t help but start to weep. I wanted to walk him home. It was not a very busy street, almost deserted. He could have been there, on that corner, for 10 minutes. Maybe he is still at another corner, now, waiting. How does he get home? How does he know where his home is? Thinking of this, I cried more loudly.

30. What did the writer do after he knew that the mas was blind?
a. He wanted to walk him home.
b. He helped him cross the street.
c. He decided to walk over to him.
d. He tapped his hand on the shoulder.

31. why did the writer cry more loudly?
a. He remembered the blind man but he couldn’t do anything.
b. He kept on thinking how the blind man could get home.
c. He didn’t help him until he got his house.
d. he could not help him to get his house.

32. According to the text, the writer … if he remembered the blind man that he had ever helped.
a. cries
b. cried
c. will cry
d. would cry

Read the text to answer questions 33 to 36.
Your vacuum cleaner doesn’t need very much attention, but a little simple maintenance will keep it working and cleaning as efficiently as it can. maintaining your vacuum cleaner properly can also head off more costly repairs or replacement.
The steps are:
1. Unplug your vacuum cleaner before performing any maintenance on it.
2. Check the bag regularly and replace it when it is full.
3. Replace any vacuum bag that is 2/3 full. Remember that the air must pass through all the collected dust and debris, so a full vacuum cleaner bag means that the machine must work harder, or that it will not clean as well, or both.
4. Empty the bin or tray on bag less models frequently.
5. Clean the brush roll.
6. Clean and lubricate the bearings on the brush roll.
7. Check the belt for signs of wear, and replace it if it is worn.
8. Remove any large accumulations of debris from the air passages and the brush roll housing.
9. Replace the brush roll.
10. replace or clean any filters on the vacuum cleaner.
11. Check the hoses for clogs and obstructions. be careful not to pack clogs in even more tightly.

33. The writer’s purpose to write the text is to … a vacuum cleaner.
a. show how to clean
b. explain how to use
c. tell how to keep up
d. inform how to repair

34. What should we do first if we want to maintain the vacuum cleaner?
a. Switch off the vacuum cleaner.
b. Clean as efficiently as it can.
c. keep it working as usually.
d. Check the bag regularly.

35. Why do we have to replace the bag although it hasn’t been full?
a. The bag is needed to clean things if it’s full.
b. The air must pass through the dust and debris.
c. The vacuum cleaner won’t work if the bag is empty.
d. The vacuum cleaner must be repaired if the bag is full.

36. ” … and replace it if it is worn.” The underlined word refers to …
a. bin
b. bag
c. belt
c. brush roll

Read the text to answer questions 37 to 40.
Long ago, a rich man wanted the very best education for his son, and so he sent abroad to learn other languages. A few years later when the young man returned home, the only language he had learnt was the dog’s language. The father was so indignant that he drove his son out of the house, and said that he wished to have nothing further to do with him. The young man left his house with his broken heart.
After a great deal of wandering, the young man arrived in a village which was terrorized by a group of fierce dog. Although everybody had advised him not to wander there, the young man insisted on going into the wood where dogs lived, and, too much amazement, he returned without even a fight. He said that the dogs had spoken to him, explaining they were disappointed because they were compelled by a spell to keep guard all the time over a rich treasure chest buried in the woods. The young man solved all they problems by digging up the chest for himself, so the dogs troubled the villagers no further and were free to wander.

37. What is the story about?
a. The villagers and dogs.
b. A young man and dogs.
c. A rich man and his son.
d. A young man and the villagers.

38. What happened to the young man after he met the dogs?
a. He returned without any fights.
b. He was safe from the fierce dogs.
c. He was disappointed with the dogs.
d. He could solve the villagers’ problem.

39. What is the main idea of the second paragraph?
a. The village was safe from the fierce dogs.
b. The young man could speak with the dogs.
c. The dogs were disappointed with the villagers.
d. The dogs and the young man made an agreement.

40. What can we learn from the story above?
a. Don’t underestimate to someone’s ability.
b. We have to help each other to solve the problem.
c. We have to obey our parents in order to get happiness.
d. Don’t ever complain with whatever we get from the God.

Read the text to answer questions 41 to 44.
An aurora is a natural light display in the sky particularly in the high latitude (Arctic and Antarctic) regions, caused by the collision of energetic charged particles with atoms in the high latitude atmosphere (thermosphere). Most auroras occur in a band known as the aurora zone which is typically 3 to 6 latitudinal extent and at all local times or longitudes.
Aurora is classified as diffuse or discrete aurora. The diffuse aurora is a featureless glow in the sky which may not be visible to the naked eye even in a dark night and defines the extent of the aurora zone. Discrete aurora are sharply defined feature within the diffuse aurora which vary in brightness from just barely visible to the naked eye bright enough to a read a newspaper at night. Discrete aurora are usually observed only in the night sky because they are not as bright as the sunlit sky.
In northern latitudes, the effect is known as the aurora borealis (or the northern lights), named after the Roman goddess of dawn, Aurora, and the Geek name for the north wind, Boreas, by Pierre Gassendi in 1621. Its southern counterpart, the aurora australies (or the south lights), has almost identical features to the aurora borealis and changes simultaneously with the changes in the northern auroral zone and is visible from high southern in Antarctica, South America and Australia.

41. The text above is about … of Aurora.
a. the types
b. the history
c. the location
d. the description

42. How does the writer describe the object?
a. Aurora can be seen in the north and south pole.
b. Diffuse aurora is more beautiful than discrete aurora.
c. Aurora was named before the Roman goddess of dawn.
d. Aurora was very beautiful in 1621 in Pierre Gassendi era.

43. What is the discrete aurora like?
a. It is not as bright as sunlit sky.
b. it is a featureless glow in the sky.
c. Its light is not enough to read an article.
d. It is usually observed in the afternoon sky.

44. People who like … will be interested to read the text.
a. outdoor activities
b. travelling to the northern
c. to observe the southern latitudes|
d. to read about natural phenomenon

Read the text to answer questions 45 to 47.
Komodo dragon is the world’s largest living lizards. It grows to be 10 feet (3 meters) long and weight up to 126 kg and belong to the most ancient group of lizards still alive.
It is found mainly in the island of Komodo and other small islands, Rinca, Padar, and Flores. The natives call the dragon, ora, or Buaya Darat (Land Crocodile).
The Komodo dragon has a long heavy tail, short, strong legs, and rough skin. It is covered with small dull, colored scales. It can sprint at up 18 km per hours, but only for short distances. when it opens its wide red mouth, it shows row of teeth like the edge of a saw.
Komodo dragons are good swimmers and may swim the long distance from one island to another. Like other lizards, they swim by undulating their tails, and their legs against their body.
The Komodo dragon is totally carnivorous. it hunts other animals during the day. It hunts deer, wild pigs, water buffaloes, and even horses. While samller komodos have to be content with eggs, other lizards, snakes and rodents. Komodo dragons are cannibals. The adult will prey on the young one as well as the old and sick dragons.
Lizards digs a cave with its strong claws in the cave at night.

45. The writer writes the text in order to …
a. tell where the komodo dragons found.
b. shor the way life of komodo dragons.
c. ecxplain how the komodo dragons swim.
d. inform the characteristic of komodo drgaons.

46. The text above describes that komodo dragons …
a. hunt their prey at night
b. can swim for a long distance
c. are the biggest land crocodiles
d. live in the cave during the day

47. “The Komodo dragos is totally carnivorous.”
The sentence means that the komodo dragon …
a. is dangerous for other animals
b. eat meat and never eat plants
c. hunts for its prey during the day
d. eats its eggs and other komodo dragon

Read the text to answer questions 48 to 50.
One day a cat and a fox were having a conversation. The fox, who was a conceited creature, boasted how clever she was. ‘Why, I know at least a hundred tricks to get away from our mutual enemies, the dogs, she said.
‘I know only one trick to get away from dogs,’ said the cat. ‘You should teach me some of yours!’
‘Well, maybe someday, when I have time, I may teach you a few of the simpler ones,’ replied the fox airily.
Just then they heard the barking of a pack of dogs in the distance. The barking grew louder and louder – the dogs were coming in their direction! At once the cat ran to the nearest tree and climbed into its branches, well out of reach of any dog.
‘This is the trick I told you about, the only one I know,’ she called down to the fox. ‘Which one of your hundred tricks are you going to use?’
The fox sat silently under the tree, wondering which trick she should use. Before she could make up her mind, the dogs arrived. The fell upon the fox and tore her to pieces.

48. The writer’s intention to write the text is to teach us to …
a. be a smart and a helpful person
b. have a good plan for our future to keep alive
c. give attention to others and do not talk to much
d. focus to one plan but it works than many plans but do not work

49. How did the writer describe the cat?
a. It was smart but lazy.
b. It was smart and humble.
c. It was clever but arrogant.
d. It was smart and generous.

50. “Just then they heard the barking of a pack of …”. The underlined word refers to …
a. the dogs
b. the tricks
c. the cat and the fox
d. the fox and the dogs

Kunci jawaban

Kunci jawaban:
1. D
2. C
3. B
4. D
5. C
6. B
7. B
8. B
9. A
10. C
11. B
12. A
13. C
14. D
15. B
16. D
17. C
18. D
19. D
20. B
21. C
22. B
23. A
24. A
25. D
26. A
27. A
28. B
29. B
30. B
31. B
32. D
33. C
34. A
35. B
36. C
37. B
38. A
39. D.
40. A
41. D
42. B
43. C
44. D
45. D
46. C
47. B
48. D
49. C
50. C

Leave A Reply

Your email address will not be published.