Soal Latihan Ujian Nasional Bahasa Inggris Kelas 9 Paket 2

Tidak sedikit siswa yang merasa cemas ketika sudah memasuki masa ujian terutama menjelang Ujian Nasional. hal tersebut salah satunya disebabkan karena kurangnya persiapan dalam menghadapi Ujian Nasional. Persiapan menjelang ujian sangat diperlukan demi memperoleh nilai yang memuaskan. Yang paling utama adalah mempersiapkan kemampuan kita dalam menjawab soal. Berikut contoh soal Paket 2 latihan ujian Bahasa Inggris kelas IX. Terdapat juga Paket 1 contoh soal latihan ujian Bahasa Inggris kelas IX.

Soal Latihan Ujian Nasional Bahasa Inggris

Choose the correct answer!

Read the text to answer questions 1 and 2.
Nia,
OSIS board regular meeting can’t be carried out today as Satria, our leader, is sick. I will inform you when we will have meeting. Could you tell others please?
Fifi

1. Fifi sends the message to Nia as her …
a. teacher
b. School mate
c. OSIS leader
d. School committee

2. What will Nia probably do after receiving the message?
a. Visit Satria at the hospital.
b. Reschedule the OSIS board regular meeting.
c. Wait for the information about the next meeting.
d. Forward the message to other members of the OSIS board.

Read the text to answer questions 3 to 5.

We want to hear from you
Please join us for Anniversary Planning meeting
On Tuesday, June 10
At 8 a.m. in school hall
We will let you know what is planned so far and look for your suggestions. It is your school celebration. Please let us hear from your class representative of your class!

3. The invitation above is directed to …
a. all people
b. teachers and staff
c. all school community
d. the representative students

4. What will they hear in the meeting?
a. An opinion what has been planned and new idea for the celebration.
b. A new planning to celebrate the school anniversary and a new suggestion.
c. The agenda of each class to celebrate the school anniversary.
d. The report of the school anniversary.

5. “Please let us hear from you or your representative students of your class!”
The underlined word is closest in meaning to …
a. agent
b. leader
c. member
d. partner

Read the text to answer questions 6 to 8.
Rea,
Mommy wants me to buy a cake for Dad’s birthday after office. But I have been stuck in the traffic jam since an hour ago. I am afraid I can’t reach the bakery shop soon. It is close to your school. Can you go there by motorbike now? It is faster.
Lia.

6. What does Rea do?
a. A chef.
b. A worker.
c. A student.
d. A baker.

7. What will Rea probably do after receiving the message?
a. Checked the bakery shop location.
b. Helped Lia get out from the traffic jam.
c. Go home soon and make a cake for her father.
d. go to the bakery shop and buy a birthday cake.

8. “Can you go there by motorbike now?”. The underlined word refers to …
a. the bakery shop
b. Rea’s school
c. Dad’s office
d. Lia’s office

Read the text to answer questions 9 to 11.
A few things t remember when visiting our newborn
1. Please wash your hands!
2. No face-to-face contact.
3. If you’re feeling unwell, please consider visiting different time. baby’s immune system is very weak right now.
4. If you’d like to hold him, please ask first. It would also make us feel better if you were seated. he’s our whole world!
5. Becoming a parent is a roller-coaster of emotion. Please don’t ask too much of us during this time.
Visiting Hours are from 9:00 am to 9:00 pm
However, hospital-mandated Quiet Time (no visitors) is from 2:00 – 4:00 pm
Thank you for being here to show your love and support
https://www.etsy.com/listing/484877787/rules-for-visiting-a-newborn-printable

9. Where will the text above probably be found?
a. At the pharmacy
b. At the doctor room
c. At nursery of a hospital
d. At the patient room of hospital

10. From the text we know that a baby born is …
a. difficult to hold
b. easily getting angry
c. easily infected to any disease
d. not permitted to be touched

11. It is forbidden to visit the baby born at 2 pm … it is a quiet time.
a. so
b. because
c. although
d. when

Read the text to answer questions 12 to 13.

https://www.123greetings.com/birthday/sons_and_daughters/birth_sonsanddaughters_ani2.html

12. Who sends the card above?
a. A friend
b. A parent
c. A relative
d. A coleague

13. ‘How wonderful it is having a son like you’ we can infer that the sender …
a. feels proud
b. shows hopes
c. informs his wish
d. express his support

Read the text to answer questions 14 to 16.

14. What is the purpose of the text?
a. to describe a new product.
b. to make people buy the product.
c. to tell about the ingredient of the product.
d. to inform the importance of to keep the skin healthy.

15. The text highlights the ingredients of the product to make people know its …
a. taste
b. function
c. texture
d. fostness

16. “Provides the highest UV protection” The underlined word is closest meaning to …
a. take
b. give
c. support
d. release

Read the text to answer questions 17 to 19.

17. People interested to read the advertisement above are …
a. tourists who enjoy natural life
b. travelers who wants to rest on their trip
c. businessmen who want to have a meeting
d. family who want to enjoy a countryside

18. Facilities provided by the hotel are for …
a. entertainment, meeting, cooking, travelling
b. entertainment, cooking, connecting line, parking
c. outdoor activities, meeting, gathering, entertainment
d. water activity, transportation, cuisine, entertainment

19. “Breathing view” The underlined word is closest in meaning to …
a. relief
b. amazing
c. easy to get
d. challenging

Read the text to answer questions 20 to 22.

20. The text above is a label of …
a. food
b. drink
c. supplement
d. sweetener

21. What does the product contains most?
a. protein
b. sodium
c. cholesterol
d. carbohydrates

22. “This sap, very low glycemic (GI of only 35), is abundant source of minerals …” The underlined word is closest in meaning to ..
a. rich
b. poor
c. scarce
d. complete

Read the text to answer questions 23 to 25.

23. Why is the text written?
a. to appreciate someone’s success.
b. to hope someone to be successful.
c. to support someone to reach their goal.
d. to persuade someone to be successful.

24. “May your career glow like glittering star in the sky.”
The writer wants to say that he or she wishes the recipient ..
a. to be a good man
b. to have a happy life
c. to be strong to face the future
d. to be successful in the future

25. “.. achievement and my best wishes for you future”. The underlined word is closest in meaning to …
a. accomplishment
b. development
c. assignment
d. appointment

Read the text to answer questions 26 to 29.
The top of Table Mountain is flat and overlooks the city of Cape Town in South Africa. The flat top is approximately 2 miles from one side to the other. It’s a popular tourist attraction for visitors, who can choose to hike or take a cable car to the plateau. The view from this landmark is said to be one of the most epic views in Africa. table Mountains is one of the most popular visitor destinations in Cape Town and approximately 800.000 people visit it each year.
Table Mountain got its name because of its flat top. The highest point of Table Mountain is 3.563 feet above sea level. It is thought to be one of the oldest mountains in the world. The rocks of the mountain are approximately 600 million years old. The rocks at the base of the mountain are shale and the rocks at the western side are Cape granite. Table Mountain has many sandstone caves. The largest is Wynberg. The most common animal found on the mountain is a manual that resembles a guinea pig called the rock hyrax or the dassie.
It’s called Maclear’s Beacon for the man who built a stone cairn at the site in 1865. It was meant to be used for a trigonometric survey. The first recorded hike to the top of the mountain occured in 1503 by a man named Antonio de Saldanha. This route has proven to be the easiest and most direct way to reach the main plateau. Today there are more than 350 trails to the top of the Table Mountain. the cable-way that transport visitors (who do not want to hike) to the top was built in 1929. The capacity of the first cable car was 25 people. Today it can carry 60 to the top.

26. The text above is written to give information about …
a. why it is not easy to visit the table mountain
b. when the best time is to visit the table mountain
c. what the table mountain looks like and how to reach it
d. what a table mountain consists of and how to preserve it

27. How was the way to reach the mountain before 1503?
a. easy and fast
b. difficult and long
c. enjoyable but hard
d. tiring but amazing

28. How will the hikers do to reach the top of the mountain?
a. by walking along the trails
b. by taking a ride in a cable car
c. by following the way Maclear’s Beacon found
d. by walking along the track Antonio de Saldanha found

29. “Today it can carry 60 t the top”. The underlined word refers to…
a. all cable cars
b. the old cable car
c. the first cable car
d. the modern cable car

Read the text to answer questions 30 to 32.
I had always dreamed about going to Hawaii. I thought it was a paradise. It was the end of the semester when my parents told me that we are going to Hawaii for one week in our holidays next month. I couldn’t believe my ears what I just heard. I asked them again if they are not making it up, but he said they already purchased tickets online and made plans.
Two days later we left home and headed towards our first destination, The Big Island of Hawaii. As soon as we reached there after a long journey, I was stunned by the beautiful scenic views that I only saw in pictures. i was totally lost in the scenic views that I forgot to blink my eyes. We stayed in the 5-star hotel in front of the beach. next day we hired a helicopter for a trip to see volcano. It was simply amazing. We stayed in The Big Island for 4 days, and then we went to the island of Maui for 4 days. We did so many activities which included Jet Ski, Scuba Diving, Parasailing etc. We also watched the sunrise of Kalekala’s summit, it was very romantic. AT last one of the best things we did in Hawaii was to drive on the Hana Highway. It was the most amazing and spectacular experience of my life that I was stunned by God’s creation of a heaven-like place on earth. This highway has 600-plus turns, 50 one-lane bridges and breathtaking views that alternate between mountain streams and soaring sea cliffs, the Hana Highway is less a roadway than an event in itself.
Our journey ended. On our way back we traveled by plane again. During the trip I thought, ‘Those days were amazing and unforgettable, I wished I had more days to spend over there.’

30. The text above gives us information that …
a. living in Hawaii is the writer’s dream
b. Hawaii is a mysterious place for the writer
c. what the writer thought about Hawaii is real
d. His first Visiting to Hawaii is enough for the writer

31. The writer forgot to blink his eyes when seeing the beautiful view because …
a. he was thrilled
b. he was amazed
c. he was shocked
d. he was surprised

32. “I wished I had more days to spend over there’. It means that according to the writer his visit to Hawaii is too …
a. short
b. long
c. terrifying
d. exciting

Read the text to answer the questions 33 to 36.
How to Use a Microwave
1. Read the instructions and safety warning thoroughly. There is a lot of stuff you need to know in that little booklet.
2. Plug your microwave, Don’t plug too many appliances at once. Of you may cause a power outage.
3. Set the time that you want to microwave something for, The microwave has a dial, turn it clockwise until the screen displays the desired time. You may have to press “cook” on your microwave before the time set will activate the microwave.
4. Apply your understanding to microwave specific items. Start with bake a potato in the microwave, if you are baking just one or two potatoes, reduce the power so the outside doesn’t scorch by the time the inside is done, and warm a plate of leftover at low power. Warm a milky coffee at medium power and check carefully when to stop so the milks retain its goodness.

33. The text is written to …
a. give guidance to use a microwave
b. how to operate each aprts of a microwave
c. give instructions how to bake potatoes using microwave
d. make people know how to read the booklet of using the microwave

34. To start the microwave machine we have to …
a. Press ‘cook’ on the microwave
b. set the time according to something for
c. turn the dial clockwise to the desired time
d. read the instructions and safety warning thoroughly

35. Before setting the time we have to …
a. turn it counter clockwise
b. deactivate the microwave
c. reduce the microwave power
d. understand microwave specific items

36. “… check carefully when to stop so the milks retain its goodness’. The underlined word refers to …
a. the power
b. the milk
c. a plate
d. a potato

Read the text to answer questions 37 to 40.
Abdullah was one that since of the richest men in town, but you could easily mistake him for a beggar. It was his theory that since there were so many people out to rob a rich man, it was safe to pretend to be poor. And so he did.
One day, he bought huge coins of gold with all the money he had. He dug a hole in the ground near an unused well and buried the gold there. He was sure that no thief would be able to find that place. With this happy thought, Abdullah checked on his treasure daily.
Before long, the town was whispering about Abdullah’s mysterious visits to the unused well in the dead of the night. One of the people discovered the gold. He took the gold coins and ran away with the miser’s treasure.
Naturally, on his next visit, Abdullah found the hole empty. He began crying and soon many people had gathered. they watched him grieve the way people mourn the loss of a dear one.
Finally, a neighbor came forward and asked him to stop it. “You want your gold? Just pick up a heavy stone and drop it in the hole. Pretend it is the gold you lost.” ” How can you make fun of me at a time like this,” wailed the stricken man.
“I’m not making fun of you, friend!” said the wise neighbor. “How did you use the gold while it was here, except gaze it everyday? you could do the same thing with a stone.” Abudllah was silenced.

37. What is the story about?
a. A poor man
b. A diligent man
c. A careful man
D. An unlucky man

38. What is the man’s problem?
a. He found an empty hole.
b. His gold coins were stolen.
c. He found a heavy stone in the hole.
d. Someone changed the stone with gold coins.

39. The second paragraph tells us about …
a. the man’s reason to keep his treasure
b. the man’s effort to keep his treasure.
c. the man’s problem with his treasure.
d. the man’s pleasure to enjoy his treasure.

40. What can we learn from the story?
a. Don’t be a miser.
b. Don’t be greedy.
c. Don’t be selfish.
d. Don’t be careless.

Read the text to answer questions 41 to 44.
A blizzard is a snowstorm characterized as severe, and accompanied by winds of 35 miles per hour or more, sustained for a period of three hours or more. If snow is not falling but the snow on the ground is lifted and blown around it is referred to as a ‘ground blizzard’. Blizzards are further characterized by very low or no visibility. In some cases the visibility is reduced to ‘white out’ conditions, making travel next to impossible. In order to be classified as a severe blizzard the winds must reach 45 miles per hour or more, with temperature at or below -12 degrees Celsius, accompanied by almost zero visibility.
Blizzards can cause unsafe conditions that result in accidents, deaths, and can cause entire cities to shut down. Some blizzards can result in many feet of snow accumulating on the ground. Frostbite and hypothermia are dangerous conditions that can occur if a person is caught in a blizzard with no protection. Temperatures are already cold, but the wind makes the wind chill much colder and skin can freeze much faster. When stuck in a blizzard without protection eating snow is not a good choice because it lowers the temperature of the body. If caught outdoors it’s a good idea to build a snow cave to block the wind. It is also important to keep the body moving to keep the blood flowing.

41. The text is written to make the readers …
a. aware of the blizzard in their surroundings
b. know the anger of blizzard
c. stop the blizzard to happen
d. handle the blizzard

42. What should people do if they caught in blizzard?
a. Make a kind of snow house to protect themselves from the wind.
b. Keep the body warm by hiding under the big things.
c. Make fire and keep the body warm.
d. Run away a fast as possible

43. The danger of blizzard is characterized by …
a. the wind and its direction
b. the accumulation of snow
c. its length of time and speed
d. Its temperature and its speed

Read the text to answer questions 44 to 47.
Kangaroo rat is a species of rat that belongs to the group of desert rodents. There are 23 species of kangaroo rats that are native to North America. Kangaroo rat lives in dry, arid and semi-arid habitats such as desert, sandy and rocky areas. They can also survive in habitats such as grasslands and scrub-lands, located on different altitudes. Major threat to the survival of kangaroo rats is habitat loss due to increased human activity. certain species, such as giant kangaroo rat, are listed as endangered.
size of kangaroo rat depends on the species. They usually reach 3.5 to 5.5 inches in length and up to 4.5 ounces in weight. kangaroo rat has 5.5 to 6.5 inches long tail. Kangaroo rat is covered with beige, grey, cinnamon or brown fur. Color of the fur depends on the species and the habitat (it provides camouflage). Belly is white in color. kangaroo rat has big head, large eyes and small ears. their whiskers act sensory organ which detects vibration of the ground. kangaroo rats have short front feet and long hind feet which are designed for jumping (like kangaroos). They can jump distance of 9 feet in a single leap. Long tail is used for balancing. Kangaroo rat uses cheek pouch to transport the food to the burrow. Collected food will be consumed when regular food is not available.

44. The text is written to describe …
a. what a kangaroo rat looks like
b. how the kangaroo rat live in the arid area
c. the physical characteristic of certain kangaroo rat
d. the reason why kangaroo rat is getting smaller in number

45. The text gives us information about kangaroo rat related too …
a. size, diet, habitat
b. habit, diet, survival ability
c. reproduction, behavior, life cycle
d. physical characteristics, danger, habitat

46. How does a kangaroo rat know the existence of its enemy?
a. With its eyes
b. With its ears
c. With its feet
d. With its whiskers

47. “Collected food will be consumed when regular food is not available“. The underlined word is closest in meaning to …
a. made
b. taken
c. provided
d. collected

Read the text to answer questions 48 to 50.
One morning a hare said to a tortoise, ‘I can run faster than you. You are very slow animal.’
‘Yes,’ said the tortoise. ‘ I cannot run as fast as you. But let us have a race. I will race you and I will win. I will beat you.”
‘You are foolish,’ said the hare, ‘I will beat you easily. Let us race to that tree. Are you ready? Go!’
The tortoise began walking slowly towards the tree. He could not go fast. But he didn’t stop. The hare laughed.
‘I shall not hurry,’ he said. ‘I shall lie down to have a little rest. Then I shall go after the tortoise and win the race. I can run faster than the tortoise.’
The hare lied down and went to sleep. The tortoise moved slowly on. The sun climbed higher into the sky. The tortoise slowly moved nearer to the tree but the hare was asleep.
At last the hare woke up. ‘Now I shall run to the race and win the race,’ he said. He ran quickly to the tree but the tortoise was there.
‘I am slow,’ said the tortoise, ‘but I won the race.’

48. What is the purpose of the text?
a. To tell a story of a great character.
b. To make the readers learn something.
c. To teach someone to reach something.
d. To inform the winner’s effort to reach something.

49. How is the tortoise?
a. Humble and dull
b. Hardworking and tough
c. Easy going and patient
d. slow and unconfident

50. “He ran quickly to the tree but the tortoise was there‘. The underlined word refers to …
a. the race area for them
b. the tree to reach for the race
c. the place where the hare slept
d. the area where the race started

KUNCI JAWABAN

Kunci jawaban:
1. B
2. D
3. D
4. B
5. A
6. C
7. D
8. A
9. C
10. C
11. B
12. B
13. A
14. B
15. B
16. C
17. B
18. B
19. B
20. B
21. D
22. B
23. A
24. D
25. A
26. C
27. A
28. B
29. D
30. A
31. B
32. A
33. A
34. D
35. D
36. B
37. D
38. B
39. B
40. A
41. A
42. A
43. D
44. C
45. D
46. D
47. C
48. A
49. B
50. B

Tinggalkan pesanan

Alamat email anda tidak akan disiarkan.